Ким Чен Ун от Северна Корея, заподозрян, че е във влак за Русия, заминаващ за среща с Путин

...
Сеул, Южна Корея — Севернокорейски влак, който вероятно превозва севернокорейския лидер
Коментари Харесай

Сеул, Южна Корея — Севернокорейски влак, който вероятно превозва севернокорейския лидер Ким Чен Ун, е отпътувал за Русия за възможна среща с руския президент Владимир Путин, съобщиха южнокорейските медии в понеделник. Позовавайки се на неидентифицирани южнокорейски правителствени източници, вестник Chosun Ilbo съобщи, че влакът вероятно е напуснал севернокорейската столица Пхенян в неделя вечерта и че срещата между Ким и Путин е възможна във вторник.

Информационната агенция Yonhap и някои други медии публикуваха подобни съобщения. Японската новинарска агенция Kyodo цитира руски официални лица, които казват, че Ким вероятно е пътувал за Русия с личния си влак.

Афисът на президента на Южна Корея и Националната разузнавателна служба не потвърдиха веднага тези подробности.

САЩ официални лица пуснаха разузнавателна информация миналата седмица, че Северна Корея и Русия уреждат среща между своите лидери, която ще се проведе в рамките на този месец, докато разширяват сътрудничеството си в лицето на задълбочаващите се конфронтации със Съединените щати.

война в Украйна.

p>

В замяна Ким може да потърси така необходимата енергийна и хранителна помощ и напреднали оръжейни технологии, включително тези, свързани с междуконтинентални балистични ракети, подводници с балистични ракети, способни да носят ядрени ракети, и военни разузнавателни сателити, каза високопоставен южнокорейски служител пред CBS News последно седмица.

Ким беше видян за последно на публично място в изображения, публикувани от държавните медии на Северна Корея миналата седмица, присъствайки на изстрелването на това, което Ким похвали като първата „подводница за ядрени атаки“ на страната. Той предположи, че плавателният съд е способен да изстрелва балистични ракети с ядрено оръжие, въпреки че анализаторите бързо хвърлиха съмнение относно истинността на твърденията.

Има опасения, че потенциалните трансфери на руски технологии биха увеличили заплахата, породена от нарастващия арсенал на Ким на ядрени оръжия и ракети, които са предназначени да целят Съединените щати, Южна Корея и Япония.

След десетилетия на сложни, горещи и студени отношения, Русия и Северна Корея се сближиха една с друга от Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Връзката се движи от нуждата на Путин от военна помощ и усилията на Ким да повиши видимостта на своите партньорства с традиционните съюзници Москва и Пекин, докато се опитва да излезе от дипломатическата изолация и позиционират Северна Корея като част от обединен фронт срещу Вашингтон.

Съединените щати обвиняват Северна Корея от миналата година, че е предоставила на Русия оръжия, включително артилерийски снаряди, продадени на руската наемническа група Вагнер. И руски, и севернокорейски официални лица отрекоха подобни твърдения. Но спекулациите относно военното сътрудничество между двете страни се увеличиха, след като руският министър на отбраната Сергей Шойгу направи рядко посещение в Северна Корея през юли, когато Ким го покани на оръжейна изложба и огромен военен парад в столицата, където той демонстрира междуконтинентални балистични ракети, предназначени да насочват към САЩ. континент.

След посещението на Шойгу, Ким обиколи оръжейните фабрики на Северна Корея, включително съоръжение за производство на артилерийски системи, където призова работниците да ускорят разработването и широкомащабното производство на нови видове боеприпаси. Експерти казват, че посещенията на Ким във фабриките вероятно са имали двойна цел да насърчат модернизацията на севернокорейските оръжия и да проучат артилерия и други доставки, които биха могли да бъдат изнесени за Русия.

Някои анализатори казват, че срещата между Ким и Путин би било повече за символични печалби, отколкото за съществено военно сътрудничество.

Русия – която винаги е пазила внимателно най-важните си оръжейни технологии, дори от ключови съюзници като Китай – може да не желае да извършва големи трансфери на технологии със Северна Корея за това, което вероятно ще бъдат ограничени военни доставки, транспортирани по малка железопътна връзка между страните, казват те.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР